Hållbarhet

Är vegetarisk mat bra för miljön?

Det korta svaret är Ja. Vegetarisk mat är bra för miljön då den har ungefär hälften så stor klimatpåverkan som en måltid som innehåller kött.

Varför är vegetarisk mat bra för miljön tillskillnad mot mat innehållande kött?

En stor anledning till detta är att köttproduktionen kräver större resurser än att odla grönsaker, frukt, spannmål, baljväxter m.m.

En stor del av de spannmål som produceras i både Sverige men även importerat till Sverige går till djurfoder.
Detta är ett ineffektivt sätt att ta tillvara på vårat eget spannmål som vi själva kan äta och få i oss som kost.

Utan nu går cirka 70% av all odlingsmark i Sverige till för att producera foder till djuren i köttindustrin.

Vi vet också att uppfödning av djur till köttindustrin har högre koldioxidutsläpp än vad tillexempel odling av andra proteinkällor som linser och bönor har.

Grönsaker

Men är vegetarisk kost alltid bra för miljön?

Här har vi ett aktivt val som konsument att välja rätt produkt som gör minst påverkan på miljön genom att vara uppmärksam på detaljerna.

När vi köper vegetarisk mat i butiken så kan det vara bra att kolla vart den kommer ifrån och hur långt den transporterats för att hamna i butikshyllan.  

Vegetarisk ekologisk mat

När vi köper vegetarisk mat så är ekologiskt många gånger att rekommendera. Men man ska dock tänka till en gång extra innan man betalar i kassan.

Kollar man vart maten kommer ifrån ska kan det vara ekologiskt men den har ändå transporterats tvärs över hela världen för att hamna i din butikshylla.

Bra för miljön trots ekologisk, nja.

Utan när vi köper en vegetarisk ekologisk produkt så ta en extra titt vart den kommer ifrån och köp gärna det som är producerat i Sverige.

Vad räknas som närodlad mat?

Detta är ett begrepp som är svårt att svara på då det inte riktigt verkar finnas något tydligt svar. Men man brukar prata om att närodlat är lokalt eller regionalt.

Närodlad mat säger dock ingenting om att det gör mindre påverkan på miljön än om det inte vore närodlat.

Man kan givetvis välja själv och förutsätta att en närodlad burk honung från en gård 10 mil från butiken är bättre än en burk honung från Grekland.  

Skördar

Matsvinn

Ett annat sätt att påverka miljön till det bättre genom att äta vegetariskt eller likande kost är att försöka att inte slänga den mat man köper.

I snitt så slänger ett hushåll 2 kg mat i veckan. Detta är ett stort problem och ett relativt lätt problem att lösa om man bara är lite mer planerad.

Så genom att planera den mat man sa äta under veckan eller månaden så har man också större chans till att den mat man köper inte slängs.

Så frågan är ju då, är vegetarisk mat bra för miljön eller inte?

Jo men det skulle jag absolut säga, men det blir är också vad vi gör det till.
Om vi fortsatt köper mat som produceras på andra sidan jordklotet och inte tar hänsyn till vad som påverkar miljön oavsett vegetariskt eller ej så blir det inte bra för miljön.

Men genom att välja vegetarisk mat som är producerat och odlat i Sverige så kan man ändå svara ja på frågan om vegetarisk mat är bra för miljön.

Du kan läsa mer om miljön i Sverige på naturskyddsföreningenLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button